Az energiaital káros és rossz. Cukros víz, aromával, koffeinnel és a felszívódást segítő taurinnal. 

De attól még szeretjük. Ha álmos az ember, beugrik a legelső boltba, egy százasért vesz egy energiaitalt és egy átlagos presszókávénak megfelelő koffeint juttat a szervezetébe, gyorsan és viszonylag kedvező áron.

(Egyébként a taurint sokan magának az egészségmegrontás csúcsának tartják, miközben az anyatejben is megtalálható amminosav. A glükoz (és a koffein) felszívódását gyorsítja. Az emberi szervezet kilogramonként 1 gramm taurint tartalmaz, ezért az energiaitallal bevitt párszáz milligramm sok vizet nem zavar a szervezetben.)

Nos, a chipsadóként elhíresült újabb megnemszorítással a fent vázolt ideális állapot megváltozott.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden koffeintartalmú izesített üditő után literenként 250 Ft adót kell fizetni, amennyiben a koffeintartalma meghaladja a 10 mg/100 ml-t, azaz  a szokásos negyedliteres dobozok árát 62,5 Ft-tal drágítja meg az új rendelkezés.

Ebből származik a probléma.

Némelyek árat emeltek, így drágult például a Watt energiaital mintegy ötven forintot. (Update: a Sparban 149 Ft-ért kapható Watt italra 32 mg/100 ml koffein van írva. Ugyanakkor a CBA-ban  9,9 mg/100 ml-es Watt energiaital kapható 119 Ft-ért. Vagy a Spar még bespájzolt a régi italból, vagy csak a csomagolása régi, vagy a Watt ugyanazon márkanév alatt gyárt már olcsó bóvlit is.)

Ez a jobbik eset.

A rosszabbik, hogy sok gyártó titokban levitte a koffeintartalmat 32 mg/100 ml-ről 10 mg alá.

Ez tette a Bomba, így 2-300 forintért gyakorlatilag ihatunk egy cukros, színes vizet. De a Spar sajátmárkás energiaitala is mélyen hallgat arról, hogy a magyar piacra szánt energiaitalában mennyi koffein van. Míg a cseh és lengyel szöveg büszkén hirdeti a dobozon a 32 mg-os koffeintartalmat, a magyar diszkréten hallgat erről.

A Match energiaitala bevallja, amit más gyártó mélyen titkol, miszerint csak 9,8 mg koffeint tartalmaz. Azaz 3-4 doboz elfogyasztása felér egy átlagos kávé koffeintartalmával.

Úgyhogy ha 62,5 forint/doboz chips-adó, 5 Ft/alumimum doboz környezetvédelmi adó és 25% ÁFA mellett 100 forintos áron találunk energiaitalt, akkor erősen gyanakodjunk, hogy nem sok koffeint fogunk bevinni a szervezetünkbe.

De ha drágán is veszünk energiaitalt, az sem garancia az elégséges koffeintartalomra.

Ezért nem marad más, mint a dobozok apróbetűinek a gondos tanulmányozása és értelmezése.

Fény az alagút végén, hogy jövőre változik a szabályozás, pontosítják az energiaital fogalmát, a taurintartalom is befolyásolja majd, hogy adóköteles-e a koffeintartalmú üdítő.

Ezért várhatóan jövőre a taurinmentes, de legalább koffeint tartalmazó pót-energiaitalok fogják ellepni a piacot.

Addig is jó doboz böngészést és figyelmes vásárlást kívánok. :-)

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi írást is a kiszamolo.postr.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo